Byta golvbrunn – Vad kostar det?

Vad kostar det att byta en golvbrunn? Det är en vanlig fråga vi får på Fixzit. Vi kan VVS och hjälper dig gärna med frågor och svar inför byte av golvbrunn.

En golvbrunn är till för att avleda och bortföra utströmmande vatten från golvet i t.ex. duschar, tvättstugor och pannrum. Normalt är golvbrunnen försedd med vattenlås, en brunn utan vattenlås kallas spygatt. Det finns även golvbrunnar som är försedda med bakvattenspärr, dessa kan vara lämpliga i en källare där risk för bakvatten från kommunens nät finns.

De är även bra i de fall golvbrunnen inte används, eftersom den funktionen stoppar avloppslukt från rören. Vissa golvbrunnar har extra anslutningar i sidan där avloppsvatten kan rinna in ifrån t.ex. tvättmaskin, spygatt eller dylikt. Det är viktigt att känna till innan man river upp för att byta golvbrunnen.

Det finns väldigt många olika typer av golvbrunnar och faktiskt även väggbrunnar, både äldre och nyare modeller. Materialet i en golvbrunn kan vara av plast, rostfritt stål eller gjutjärn (dessa är vanligast på äldre brunnar, de finns fortfarande att köpa fast då oftast pulverlackade med epoxilack). Utloppsröret från brunnen kan gå åt sidan eller rakt ner, det finns även en kombination av båda i samma brunn för den som har svårt att välja.

Senaste åren har golvrännorna blivit mer och mer populära. En golvränna kräver en väldig noggrannhet vid montering och det blir lätt fel om man inte följer monteringsanvisningarna till punkt och pricka. Viktigt är också att köpa en golvbrunn som är godkänd av Säker Vatten. Spara inte på golvbrunnens kvalité, det kan bli en dyrköpt historia.

När behöver man byta golvbrunn?

När ett utrymme med brunn i golvet ska renoveras är det viktigt att veta om golvbrunnen är från 1991 eller tidigare, är den det ska den alltid bytas ut. Även nyare brunnar kan vara tvunget att byta vid renovering. Det gäller i de fall då golvbrunnen inte är fixerad i bjälklaget. Dessa regler är uppsatta enligt Säker Vatten, och försäkringsbolagen kräver att arbetet utförs enligt dessa för att du ska kunna få ersättning vid en eventuell skada.

En äldre golvbrunn får inte heller förses med förhöjningsring. Golvbrunnar kan vara monterade i träbjälklag eller i betong. Det är främst vid montering i träbjälklag som skador uppstår p.g.a. felaktig montering eller att man inte följer monteringsanvisningarna till brunnen. Dessa två förfarande är de vanligaste men det finns även ett antal mindre vanliga golvkonstruktioner.

Vid utbyte av en gammal golvbrunn måste man räkna med att i de fall när ett tätskikt finns, kommer det bli tvunget att bytas. Om brunnen ligger i t.ex. ett garagegolv räcker det med att riva upp runt brunnen och återställa lokalt, det blir ett betydligt mindre omfattande arbete än i ett badrum.

Hur Fixzit byter en golvbrunn

Vi på Fixzit VVS kan hjälpa dig att byta alla typer av golvbrunnar. Vid bilning i lägenhet gäller det att vara väldigt försiktig så inte grannen under får ett titthål i taket, det kan skapa lite dålig stämning i bostadshuset. Vi bilar bort den gamla golvbrunnen och fram till en anslutande avloppsledning.

Är avloppsröret i gjutjärn knackar vi ut det gamla röret ur avloppsskon, därefter trycker vi på en s.k. gumminippel i den gamla skon och kopplar på en ny golvbrunn. Detta arbete kräver stor erfarenhet. Riskerna är som nämndes tidigare, dels hål genom bjälklag men även att det gamla gjutjärnsröret eller skon spricker sönder.

Är det plaströr som är ingjutet brukar arbetet vara något enklare, dock finns det äldre typer av plaströr som spricker utan väldigt lite åverkan utifrån. Efter bytet gjuts golvet igen med lämpligt material, vanligast är betong eller flytspackel. Det är väldigt viktigt att brunnen ligger i våg, det får inte skilja mer än 4 mm från ena kanten till den andra.

När golvbrunnen är i ett träbjälklag rivs golvet runt omkring. Om bjälkarna är i gott skick och tillräckligt stabila monteras golvbrunnen i en s.k. monteringsplatta. Efter det lagas golvet och vidare arbeten kan göras. Ett gott råd är alltså att anlita ett proffs när du ska byta din golvbrunn.

Förhöjningsring

Det finns en hel del skrönor om förhöjningsringar, om dessa får användas eller inte. Förhöjningsring får användas om den är godkänd av golvbrunnstillverkaren, det betyder att en förhöjningsring av samma fabrikat som golvbrunnen är godkänd till den typ av golvbrunn som den avses passa till.

Kostnad för att byta en golvbrunn

Det är svårt att säga exakt vad det kostar att byta en golvbrunn innan rörmokaren har sett vilken typ av golvbrunn det är, vart golvbrunnen är placerad, dvs. badrum, tvättstuga, garage eller källare etc. och vilken typ av bjälklag den är monterad i.

Prisexempel för att byta en golvbrunn är ca: 5000 kr.

Hjälp med att byta ut golvbrunnen?

Har du frågor eller behöver hjälp med att byta ut din golvbrunn är du välkommen att kontakta oss på Fixzit, så kommer en av våra rörmokare ut och tittar och ger förslag på åtgärder.

Vi hjälper dig att byta golvbrunn i följande områden:

Fixzit VVS AB och våra rörmokare kan hjälpa dig med VVS-tjänster på en rad olika orter i Stockholms län.

Stockholm City:
Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm.

Södra Stockholm: Botkyrka, Bredäng, Enskede, Ekerö, Gnesta, Farsta, Haninge, Huddinge, Hägersten, Hölö, Järfälla, Järna, Liljeholmen, Nacka, Nykvarn, Rönninge, Salem, Skarpnäck, Sköndal, Södertälje, Södermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, Lidingö, Sollentuna, Solna, Spånga, Sundbyberg, Täby och Vällingby.