FAQ – Vanliga frågor och svar till rörmokaren

Har du frågor om VVS?

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om VVS och våra tjänster.

Att installera nya eller väsentligt ändra vatten- och/eller avloppsinstallationer, t.ex. inreda nytt duschrum kräver bygganmälan, lyssna med din kommun.

  • Är tre gånger vanligare än bränder i svenska hem.
  • Drabbar villaägare mer än fyra gånger oftare än inbrott.
  • Är sexton gånger vanligare än skador på grund av åsknedslag och storm.
  • Inträffar över 75 000 gånger varje år.
  • Kostar samhället 5 000 000 000 kronor årligen.
  • Går att förebygga:

Men det är förhållandevis få som sätter sig in i vad som kan göras för att förebygga vattenskador. Speciellt vid nybyggnation borde det vara en självklarhet eftersom det går att undvika de vanligaste vattenskadorna genom att använda moderna material och metoder.

Ja. Eftersom varje resa till kund kostar pengar tar vi betalt för det. Vi tycker inte att våra fasta kunder skall betala för att vi skall åka till eventuellt blivande kunder. Kostnaden är dock ringa (300 kr + servicebil enligt gällande zon) och får dras av från priset om det blir affär.

Det är svårt att lämna ett exakt pris på vad det kostar att installera en diskmaskin eller tvättmaskin, men en sån typ av installation kan kosta allt från 988 kr – 6 000 kr, beroende på omständigheterna t.ex. finns avlopp, vatten och el i närheten. Ett riktpris är 2 500 kr om ingen elektriker behövs.

 

Viktigt att anlita auktoriserat VVS-företag
Tänk på att det är viktigt att en diskmaskin eller tvättmaskin blir installerad på rätt sätt. Kontrollera först och främst att den rörmokare du anlitar kan gällande branschregler. Det enklaste sättet är att anlita ett VVS-företag som är auktoriserad enligt Säker Vatteninstallation.

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning.

Om du väljer att anlita Fixzit VVS kan du känna dig trygg. Vi har varit auktoriserade enligt Säker Vatteninstallation sedan 2006.

Auktoriserat VVS företag

 

Behöver du hjälp med att installera en diskmaskin eller tvättmaskin är du välkommen att kontakta oss på telefon: 08-34 99 48

 

Våra rörmokare hittar du på följande orter:

Södra Stockholm: BotkyrkaBredängEnskedeEkeröGnestaFarsta, Haninge, HuddingeHägerstenHölö, Järfälla, JärnaLiljeholmenNackaNykvarnRönninge, SalemSkarpnäck, SköndalSödertäljeSödermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, LidingöKungsholmenNorrmalm, Sollentuna, SolnaSpånga, SundbybergSödermalm, Täby, Vasastan, Vällingby och Östermalm.

I arbetstiden räknas även restid till och från arbetsplatsen, ev. materialanskaffning och tid- material rapportering in. Därför blir det längre tid än den faktiska arbetstiden som möntören är på plats.

Bokstäverna och förkortningen VVS betyder som många inte vet; Värme, Ventilation och Sanitet, och avser de installationer av rör- och ventilationssystem som normalt förekommer inomhus i byggnader.

Ja, för att undvika stopp och driftstörningar bör du testa funktionen på säkerhetsventilerna minst en gång per år.

En normal montörslön i Stockholm är ca 180 kr/timme + socialavgifter ca 58 kr, avtalspension, 20 kr, semesterersättning 25 kr = 283 kr på 440 kr timdebitering blir det 157 kr över som skall täcka in företagets omkostnader t.ex. telefoner, bilar, lokaler, verktyg, försäkringar, arbetsledning, mm.

Ja, det är energisnålt för fastigheten att installera vattenburen golvvärme men endast om man gör på rätt sätt annars blir det inte det. Därför rekommenderar vi att ni tar kontakt med auktoriserat VVS-företag som är proffs när det gäller installationen och leverans av material.

Fick du inte svar på din fråga?

Ring oss på 08-FIXZIT (08-34 99 48) så ska vi hjälpa er!

Fyll i vårat kontaktformulär på vår kontaktsida eller skicka oss ett mail med din fråga till info(at)fixzit.se så svarar vi inom 24-48h