Byta toalettstol? Så mycket kostar det

Att byta ut en äldre, rinnande toalettstol kan inte bara spara dig tusentals kronor om året, men också minska din vattenanvändning avsevärt. Lär dig om kostnaderna och de miljövänliga fördelarna med att uppgradera till en modern toalett.

Hur mycket kostar det att byta ut en gammal toalettstol? Spar pengar och vatten!

Det kan vara fler olika orsaker som gör att en gammal toalett rinner, men oftast är det packningar som kalkat igen och slitage på mekaniken. De flesta moderna toalettstolar är ganska enkla att laga och det finns även reservdelar som lagerförs av de större tillverkarna.  Beroende på vilka delar som behöver bytas ut kan kostnaden ligga från 4-500 kronor upp till 1,500 beroende på vilka delar som behöver bytas ut. Själva arbetet tar oftast inte mer än 1-2 timmar.

Att byta en gammal rinnande och sliten toalettstol sparar inte bara pengar utan kan också ge badrummet ett lyft. Moderna toalettstolar är dessutom snålspolande. Äldre toalettstolar från 70-talet spolar oftast med 9-10 liter vatten eller mer per spoltillfälle, det innebär att en normalstor familj på fyra personer som spolar upp 20 gånger per dag kan spara upp till 100 liter vatten per dag. Det blir närmare 3,600 liter vatten på ett år.

Det ger dig möjlighet att både spara pengar och samtidigt snygga upp badrummet. Beroende på vilka vattenavgifter du har i din kommun och kostnaden för toalettstolen så kan ett byte av den gamla toalettstolen till och med betala tillbaka sig och vara lönsamt redan efter 3 år.

Vilka kunskaper krävs för att byta ut en toalettstol?

Att byta ut en toalettstol kräver inte så stora kunskaper men kan vara nog så svårt med gamla rör och kopplingar som kan kärva och skapa problem när toalettstolen ska bytas ut. Det inte heller ovanligt att nya slangar och kopplingar kan behövas när toalettstolen väl står på plats.

När den gamla toalettstolen är utbytt måste den forslas bort. Det går bra att kasta en gammal toalett på någon av alla miljöstationer som finns.

Vi byter alla olika modeller av toalettstolar

Det finns väldigt många olika varianter av toalettstolar, eller vattenklosett som det kallas på fackspråk.

högspolande toalettstol

– Högspolande toalettstol är den tidigaste varianten av toalett där cisternen sitter högt upp på vägg nära tak. Spolning gör man genom att dra i en kedja. Den typen av toalettstol finns fortfarande att köpa även om utbudet är mindre av den rariteten.

– Golvstående toalettstol är den vanligaste modellen men även här finns det en hel del olika varianter. Som exempel kan nämnas avlopp rakt ner i golv, avlopp bakåt, eller avlopp snett nedåt.

– Vägghängda toalettstolar har varit populärt och installeras fortfarande en hel del i offentliga lokaler och bostäder. Fördelen med en vägghängd toalettstol är att det är lätt att städa under och runt omkring toastolen.

– Vägghängd wc-skål med inbyggd cistern är den modellen av toalett som har tagit flest marknadsandelar vid nybyggnad och ombyggnad. Fördelarna med den är att det ger ett elegant intryck och att det är enklare att hålla badrummet rent. Nackdelen är att man är beroende av att tillverkaren kommer fortsätta tillhandahålla reservdelar lång tid framöver. Det eftersom man vill inte riva upp väggen för att byta hela fixturen om det inte finns reservdelar för en enklare reparation.

– “Japansk toalett” är nog nästa trend på marknaden. Med stora märken som Toto, Geberit och Duravit. Dessa toaletter är de mest avancerande i världen. Med funktioner som uppvärmd sits, rengöring av de ädlare delarna på brukaren samt att toaletten gör sig själv ren. Sits som fälls upp och ner automatiskt med elmotor. Belysning och varmluftstork är också funktioner som finns, eller varför inte aktivera alla funktioner med röststyrning.

Det kan låta komiskt men tänk på vad det kan göra för en rörelsehindrad person. Hen kan få sköta sina toalettbesök helt själv och det är värt väldigt mycket för de flesta. Priset på dessa exklusiva produkter börjar på runt 3000 kr för den enklaste varianten som man konverterar sin befintliga toalettstol med. Hi-end produkterna inom detta segment ligger på över 70 000 kr

Den största nyheten inom toalettvärlden är nog annars att fler och fler fabrikat går över till toalettstolar utan spolkant/spolsvulst vilket ger en snygg och lättrengjord toalett.

Fixzit VVS åter sig alla typer av installationer.

Kostnad för att byta toalettstol?

Det finns en massa olika varianter av toalettstolar och det är svårt att säga ett fast pris beroende på förutsättningarna. Byte av en “standard” golvstående toalett kosta runt 6000 kr inklusive moms men före rotavdrag. Efter rotavdrag blir det ca 5000 kr, då ingår allt. En ny fin wc-stol av känt fabrikat, exempelvis Gustavsberg, eller Ifö. Bortforsling och deponi av den gamla. Installation av den nya och allt installationsmaterial.

Behöver du hjälp med att byta toalettstol?

Har du frågor eller behöver hjälp med att byta toalettstol är du välkommen att kontakta oss på Fixzit VVS för kostnadsförslag på åtgärder.

Vi hjälper dig att byta toalettstol i följande områden:

Fixzit VVS AB och våra rörmokare kan hjälpa dig med VVS-tjänster på en rad olika orter i Stockholms län.

Stockholm City:
Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm.

Södra Stockholm: Botkyrka, Bredäng, Enskede, Ekerö, Gnesta, Farsta, Haninge, Huddinge, Hägersten, Hölö, Järfälla, Järna, Liljeholmen, Nacka, Nykvarn, Rönninge, Salem, Skarpnäck, Sköndal, Södertälje, Södermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, Lidingö, Sollentuna, Solna, Spånga, Sundbyberg, Täby och Vällingby.