Råttstopp som löser problem med råttor

Råttor som tar sig in via avlopp är ett stort problem för fastighetsägare i Stockholm både när det gäller innerstaden och förorter i Stockholms län. Anledningen är att det är omöjligt att bli av med råttor i det kommunala avloppsnätet.

Lösningen är att installera ett “råttstopp” som löser problem med råttor. Råttstoppet gör så att råttorna inte kan ta sig in i lägenheterna via fastighetens avloppssystem.

Installation av råttstopp

Vi på Fixzit VVS har hjälpt många fastighetsägare att lösa problem med råttstopp. Vi är märkesoberoende, vilket innebär att vi tittar på den bästa lösningen för just din fastighet. 

En vanlig fråga är om ett råttstopp kan orsaka stopp i avloppet? Ett råttstopp som installerats på ett korrekt sätt kan inte orsaka att det uppstår stopp i avloppssystemet, utan är bara konstruerade för att ge ett effektivt skydd så att råttorna inte kan ta sig in i huset och vidare ut i lägenheterna.

Flera problem med råttor i avloppet förutom att det är ohygieniskt  är att råttor kan även gnaga sönder golvbrunnar i plast vilket kan orsaka lukt och i värsta fall vattenskador. En förebyggande åtgärd kan vara att man vid badrumsrenovering eller stambyten installerar golvbrunnar i rostfritt istället.

Bilden nedan visar hur gamla stammar och rördragningar kan se ut i husen på Södermalm i Stockholm.

I en byggnad på Söders höjder i Stockholm hade en bostadsrättsförening stora problem med råttor. Det gick så pass långt att råttorna som tog sig in via avloppssystemet, klättrade på insidan av rören upp mot toalettstolen och simmande igenom vattenlåset och kom in i lägenheterna på det viset.

Råttor är faktiskt väldigt goda simmare och kan simma i rör som är fyllda med vatten. Att klättra i gamla rör som har en skrovlig insida av gjutjärn är en enkel match för en råtta. För att återgå till historien som numer liknar en skräckhistoria.

Det som tillslut fick bägaren att rinna över var när ordföranden i föreningen själv en morgon öppnade toalettlocket och möter blicken på en stor råtta som försöker kravla sig upp på porslinet i toalettskålen. Ordföranden ringer Fixzit i halv panik och ber oss komma omedelbart. Fixzit som i många år tidigare har arbetat åt föreningen gör en akututtryckning från filialen på Folkungagatan, Södermalm.

En vvs-tekniker kommer in i lägenheten och ser toalettstolen med locket ordentligt fasttejpat med silvertejp. Teknikern intar stridsläge och full skyddsutrustning på. Skär bort tejpen och öppnar locket. Tomt! 

Råttan har den här gången tagit flykten tillbaka ner i avloppsystemet och vidare i kloaken. BRF:en ordnar med ett extra styrelsemöte och beställer installation av råttstopp av Fixzit VVS.

Installerar råttstopp i Stockholm

Fixzit är snabbt på plats med en grävmaskin för att installera ett råttstopp. I det här fallet valde vi Jafo RAT-EXX råttstopp som installerades på utgående avloppsledning.

Kort tid därefter upphörde alla problem med råttor i bostadsrättsföreningens fastighet.

Olika typer av råttstopp för avlopp

Fixzit VVS är märkesoberoende när det gäller råttstopp för avlopp. Det innebär att vi väljer den bästa lösningen för just din fastighet. Här hittar du några av de olika typer av råttstopp och lösningar som vi installerar.

Att tänka på är att nästan inga produkter har ett 100 procentigt skydd mot råttor. Ingen leverantör eller produkt ger några garantier då det rör sig om levande djur och rörliga delar i en tuff miljö. Att underhålla utrustningen är A och O oavsett fälla. Sköts inte underhåll kan råttor ta sig förbi.

Råttstopp Jafo RAT-EXX

Elektroniskt råttstopp för avlopp

Jafo RAT-EXX är typen av råttstopp som ger en råttan som är på väg in i byggnaden via avloppssystemet en elektrisk stöt så att den skräms iväg, och eftersom råttor är förhållandevis intelligenta kommer den råttan eller dennes råttkompisar inte tillbaka igen.

Installation kan göras i inspektionsbrunn utomhus eller på en vågrät spillvattenledning inomhus. Nackdelen med denna typ av råttstopp är att den kräver tillsyn och funktionskontroll. Fixzit erbjuder den tjänsten som ett serviceavtal. Kontakta oss gärna för mer information.

Råttstopp Ibeco

Råttstopp för avlopp på horisontell ledning

En annan typ av råttstopp för montering på horisontell ledning är kommer från tillverkaren Ibeco.

Denna typ av råttstopp monteras i befintlig brunn och kräver normalt sett mindre arbete och därmed en lägre kostnad för fastighetsägaren.

Råttstoppet fungerar som en backventil, släpper ut avloppsvattnet genom att två klaffar öppnas.

Denna finurliga konstruktion gör att råttan inte kan ta sig in. Vassa taggar hindrar också den smarta råttan från att lyfta upp klaffen.

Nackdelen är att om det kommer ner främmande föremål i avloppsvattnet kan det i värsta fall fastna och att klaffarna hamnar i öppet läge.

Det kräver också att det finns en befintlig brunn på fastigheten vilket det inte alla gånger gör när det är äldre byggnader som oftast har problem med råttor.

Råttstopp Aco Nordic

Råttstopp för stående avloppsledning

Bilden till höger visar råttstoppet från Aco Nordic. Denna monteras inomhus på stående ledning, en renslucka får man på köpet. En fördel är att det inte krävs något underhåll.

Den lustiga konstruktionen är gjord för att det ska vara omöjligt för råttor att klättra upp i rörsystemet.

Råttan kan helt enkelt inte ta spjärn med ryggen samtidigt som den klättrar med sina klor.

Råttstoppets utförandet är i rostfritt stål vilket gör att ytan är glatt och råttan inte får fäste med sina klor. Andra fördelar är att det inte finns någon mekaniska och/eller elektronik. Är även underhållsfri. Vi vågar nog påstå att detta är den bästa lösningen när det kommer till skydd mot råttor. Nackdelen är att det behövs installeras en på varje stam och att det krävs utrymme. Den skyddar inte heller råttor att sig sig in på ställen innan, exempelvis om det finns toaletter eller golvbrunnar i källaren.

 

Serviceavtal och kostnad för råttfällor och råttstopp

Att teckna ett serviceavtal för råttstopp är nog lika viktigt som att installera det från första början. Sköter man inte servicen kan det orsaka både problem med råttor och stopp i avloppet. Ett serviceavtal brukar kosta någonstans mellan 4000-7000 kr per år och exklusive moms för ett råttstopp och 3-4 besök. Är det fler fällor installerade i byggnaden blir kostnaden lägre för tillkommande fällor.

 

Kostnaden för att installera ett råttstopp kan vi på Fixzit VVS erbjuda våra kunder olika lösningar på. Vanligt är att våra kunder köper installation med serviceavtal i 5 år. Då blir det en lägre investeringskostnad eftersom kostnaden för installation inklusive service delas upp i kvartalsavgifter. Att installera ett råttstopp kostar från 7000 kr inklusive råttstopp och arbete exklusive moms. Detta är dock ett exempel på en enkel installation av Aco råttstopp.

 

Vi hjälper dig att installera råttstopp

Kontakta oss på Fixzit VVS så hjälper vi dig att installera ett råttstopp på ditt avlopp i din fastighet. Vi arbetar i hela Stockholms län.

Vi hjälper dig att installera råttstopp i följande områden:

Fixzit VVS AB och våra rörmokare kan hjälpa dig med VVS-tjänster på en rad olika orter i Stockholms län.

Stockholm City:
Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm.

Södra Stockholm: Botkyrka, Bredäng, Enskede, Ekerö, Gnesta, Farsta, Haninge, Huddinge, Hägersten, Hölö, Järfälla, Järna, Liljeholmen, Nacka, Nykvarn, Rönninge, Salem, Skarpnäck, Sköndal, Södertälje, Södermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, Lidingö, Sollentuna, Solna, Spånga, Sundbyberg, Täby och Vällingby.