Vattenfelsbrytare – Vad kostar det att installera och hur skyddar det mot vattenskador?

En vattenfelsbrytare, vattenlarm, dropp-stop eller vattenlås som en del kallar det, är en väldigt bra investering för din villa, radhus eller lägenhet. Det finns ett flertal olika modeller på marknaden, allt ifrån den enklare varianten som avger en ljudsignal om den anslutna givaren utsätts för vatten. Eller modeller som stänger av vattnet direkt om ett visst inställt antal liter strömmar ut under en viss hastighet. Det finns även mer avancerade modeller som stänger av inkommande vatten i huset när husägaren larmar på sitt inbrottslarm.

Olika vattenfelsbrytare

Vatette har en modell av vattenfelsbrytare som är självlärande. Den upptäcker allt från små droppläckage till stora flödesläckage som t.ex. ett rör som oförutsett går tvärt av.

Prevecta som tillverkar vattenfelsbrytaren WaterFuse kommer med en fjärrkontroll och vattendetektorer för montering under diskbänk och diskmaskin.

Båda fabrikaten använder sig av en motorkulventil för att stänga av vattnet. På Fixzit VVS anser vi att det är den bästa lösningen. Det finns även modeller som har magnetventil. Men den typen av ventil är känslig för smuts och kan läcka igenom.

Undvik vattenskador med vattenfelsbrytare

Om du kör en tvätt- eller diskmaskin och går hemifrån kan du ställa in vattenfelsbrytaren så att den stänger av vattnet efter några timmar. Vattenfelsbrytaren kan även bespara dig pengar genom att upptäcka att t.ex. en blandare eller toalettstol läcker vatten. Dessa läckage orsakar normalt inte någon vattenskada men kostar pengar för fastighetsägaren.

Cirka 60% av alla vattenskador orsaks av utströmmande vatten från ledningssystemet, en stor del av dessa skador kunde ha undvikits om en vattenfelsbrytare eller vattenlarm hade varit installerade. Stora skador uppkommer av små läckage från rören. Det kan t.ex. vara en ventil som är placerad i ett utrymme som man normalt sett inte tittar i. Står den ventilen och droppar dag ut och dag in kan vattenskadan bli väldigt omfattande.

En avancerad vattenfelsbrytare känner även av väldigt små läckage och kan därmed varna fastighetsägaren innan en större skada är ett faktum. Vattenfelsbrytaren har ingen funktion vid läckage på värmesystemet eller avloppet. Ett läckande värmesystem brukar dock upptäckas genom att en trycksänkning sker.

Montering av vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytaren installeras normalt sett direkt efter vattenmätaren på inkommande vatten. Värt att tänka på innan en installation utförs är om fastigheten har nödkyla på en fastbränsleanläggning eller boendesprinkler. I dessa fall måste en bypass installeras för att inte hindra den typen av viktiga funktioner. För offentliga utrymmen som t.ex. skolor, restauranger och andra offentliga lokaler så finns det modeller som har samma princip som en närvarostyrd belysning. D.v.s finns det närvaro i utrymmet så finns det vatten, annars inte. Det kan förhindra stora kostnader p.g.a. vandalism. På kontor blir det mer och mer populärt att kunna få njuta av en nybryggd kopp kaffe, dock medför allt fler vattenanslutna kaffemaskiner en ökad risk för vattenskador. Lösningen på det problemet är att installera en vattenfelsbrytare som stänger av vattnet på kvällar och helger. Skulle kaffemaskinen börja läcka när vattnet är på finns även en vattendetektor som upptäcker läckaget. Den både stänger av vattnet och larmar.

Kostnad för att installera vattenfelsbrytare

Flera försäkringsbolag erbjuder lägre premie eller självrisk om en vattenfelsbrytare är installerad. Sedan 2016 är det ett krav enligt Säker Vatten på att vattenfelsbrytare monteras i kök om tvättmaskin installeras och golvbrunn saknas. Kostnad för en vattenfelsbrytare av god kvalité är under 10 000 kr inklusive installation. Fixzit VVS har ofta kampanj på vattenfelsbrytare, se vår kampanjsida för mer info.

Behöver du hjälp med att installera en vattenfelsbrytare?

Har du frågor eller behöver hjälp med att installera en vattenfelsbrytare är du välkommen att kontakta oss på Fixzit så kommer en av våra rörmokare ut och tittar och ger förslag på åtgärder. 

Vi hjälper dig att installera vettenfelsbrytar i följande områden:

Fixzit VVS AB och våra rörmokare kan hjälpa dig med VVS-tjänster på en rad olika orter i Stockholms län.

Stockholm City:
Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm.

Södra Stockholm: Botkyrka, Bredäng, Enskede, Ekerö, Gnesta, Farsta, Haninge, Huddinge, Hägersten, Hölö, Järfälla, Järna, Liljeholmen, Nacka, Nykvarn, Rönninge, Salem, Skarpnäck, Sköndal, Södertälje, Södermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, Lidingö, Sollentuna, Solna, Spånga, Sundbyberg, Täby och Vällingby.