Social Network

Email: info@fixzit.se | Tel: 08-34 99 48
Email: info@fixzit.se | Tel: 08-34 99 48

Installera vattenfelsbrytare – Vad kostar det och hur skyddar det mot vattenskador?

Installerad vattenfelsbrytare

En vattenfelsbrytare, vattenlarm, dropp-stop eller vattenlås som en del kallar det. Kan vara en väldigt bra investering för din villa, radhus eller lägenhet. Det finns ett flertal modeller på marknaden, allt ifrån den enkla som avger en ljudsignal om den anslutna givaren utsätts för vätska, modeller som stänger av vattnet om ett visst inställt antal liter strömmar ut under en viss hastighet, till avancerande modeller som stänger av inkommande vatten i huset när husägaren larmar på sitt inbrottslarm.

Vatette har en modell som är självlärande som upptäcker allt från små droppläckage till stora flödesläckage t.ex. ett rör som går tvärt av oförutsett. Prevecta som tillverkar WaterFuse kommer med fjärrkontroll och vattendetektorer för montering under diskbänk och diskmaskin. Båda dessa fabrikat använder sig av motorkulventil för att stänga av vattnet. Detta anser Fixzit är den bästa lösningen, det finns även modeller som har magnetventil, dessa är dock känsliga för smuts och kan läcka igenom.

Undvik vattenskador med vattenfelsbrytare

Om du kör tvätt- eller diskmaskin och går hemifrån kan du ställa in att vattenfelsbrytaren stänger av efter några timmar. Vattenfelsbrytaren kan även bespara dig pengar genom att upptäcka att t.ex. blandare eller toalettstolar läcker vatten. Dessa läckage orsakar normalt inte någon vattenskada men kostar pengar ändå.

Cirka 60% av alla vattenskador orsaks av utströmmande vatten från ledningssystemet, en stor del av dessa skador kunde ha undvikits om vattenfelsbrytare eller vattenlarm var installerade. Stora skador uppkommer av små läckage från rören. Det kan t.ex. vara en ventil som är placerad i ett utrymme som man normalt sett inte tittar i. Står den ventilen och droppar dag ut och dag in kan skadan bli väldigt omfattande. En avancerad vattenfelsbrytare känner även av väldigt små läckage och kan därmed varna fastighetsägaren innan skadan är ett faktum. Vattenfelsbrytaren har ingen funktion vid läckage på värmesystemet eller avloppet. Läckande värmesystem brukar dock upptäckas genom att en trycksänkning sker.

Vattenfelsbrytaren installeras normalt sett direkt efter vattenmätaren på inkommande vatten. Att beakta innan installation är om fastigheten har nödkyla på en fastbränsleanläggning eller boendesprinkler. I dessa fall måste en bypass göras för att inte hindra dessa viktiga funktioner.

För offentliga utrymmen som t.ex. skolor, restauranger och andra offentliga lokaler så finns det modeller som har samma princip som en närvarostyrd belysning. D.v.s finns det närvaro i utrymmet så finns det vatten, annars inte. Det kan förhindra stora kostnader p.g.a. vandalism. På kontor blir det mer och mer populärt att kunna få njuta av en nybryggd kopp kaffe, dock medför allt fler vattenanslutna kaffemaskiner en ökad risk för vattenskador. Som tur är finns det en lösning även för detta. Installera en vattenfelsbrytare som stänger av vattnet på kvällar och helger. Skulle kaffemaskinen börja läcka när vattnet är på finns även en vattendetektor som upptäcker läckaget, stänger av och larmar.

Vad kostar det att installera vattenfelsbrytare?

Flera försäkringsbolag erbjuder lägre premie eller självrisk om en vattenfelsbrytare är installerad. Sedan 2016 är det ett krav enligt Säker Vatten på att vattenfelsbrytare monteras i kök om tvättmaskin installeras och golvbrunn saknas.

Kostnad för en vattenfelsbrytare av god kvalité är under 10 000 kr inklusive installation. Fixzit har ofta kampanj på vattenfelsbrytare, se vår kampanjsida för mer info.

Behöver du hjälp med att installera vattenfelsbrytare?

Har du frågor eller behöver hjälp med att installera en vattenfelsbrytare är du välkommen att kontakta oss på Fixzit så kommer en av våra rörmokare ut och tittar och ger förslag på åtgärder.

Vi hjälper dig med installation – Kontakta oss

 

Vi utför rörmokeriarbeten i följande områden:

Södra Stockholm: Botkyrka, Bredäng, Enskede, Ekerö,  Gnesta, Farsta, Haninge, Huddinge, Hägersten, Hölö, Järfälla, Järna, Liljeholmen, Mariefred, Nacka, Nykvarn, Rönninge, Salem, Skarpnäck, Södertälje, Södermalm, Tumba, Tyresö, Årsta och Älvsjö.

Norra Stockholm: Bromma, Danderyd, Djurgården, Hässelby, Kista, Lidingö, Kungsholmen, Norrmalm,  Sollentuna, Solna, Spånga, Sundbyberg, Täby, Vasastan, Vällingby och Östermalm.

Vattenfelsbrytare

Bild på en monterad WaterFuse Villa Komplett vattenfelsbrytare.